Epepe d.o.o.
Korzo 11, HR51000 Rijeka
info@epepe.hr
Tel: +385 (51) 588 308

5 WordPress dodataka za sigurnu web stranicu

Među svim sustavima za upravljanje sadržajima (CMS – engl. Content Management System), WordPress je jedan od najpoznatijih i najčešće se koristi. Upravo iz tog razloga najčešće se nađe na meti hakera, a podatci, poslužitelj i infrastruktura stranice mogu biti izloženi opasnosti. Ako se pitate kako zaštiti svoju web stranicu od zlonamjernih hakera i raznih prijetnji, ovo je blog za vas. Upoznajte WordPress pluginove – super heroje koji štite vašu stranicu! 🦸‍♂

Ovi mali softverski dodaci mogu se instalirati na WordPress web stranicu, čime se dobivaju nove, sjajne značajke i funkcionalnosti! Dizajnirani su da budu jednostavni za instalaciju i korištenje te se mogu prilagoditi specifičnim potrebama. Plugin se preuzima u obliku zip datoteke, nakon čega se instalira na stranicu bez pisanja koda, a postoji i mogućnost direktnog skidanja. Većina njih je besplatna, no postoje i opcije koje se plaćaju. Trenutno postoji mnogo dostupnih WordPress dodataka za sigurnost, a mi ćemo istaknuti one najpoznatije. Dobro je znati da prevelik broj pluginova može usporiti stranicu, (a znamo koliko Google to ne voli) pa moramo pažljivo izabrati koje i koliko njih ćemo instalirati. U nastavku ćemo se osvrnuti na top 5 WordPress dodataka za sigurnost!

1. Wordfence

Wordfence je vjerojatno najpopularniji dodatak koji pruža niz sigurnosni značajki koje poboljšavaju zaštitu vaše web stranice. Štiti je od pokušaja hakiranja, zlonamjernog softvera, prijetnji poput malwarea ili drugih sigurnosnih napada. Sadrži i mogućnosti koje vam mogu pomoći u blokiranju zlonamjernog prometa. Korisnici ga vole jer je njegovo postavljanje prilično brzo i jednostavno.

2. Sucuri

Sucuri je jedan od poznatijih sigurnosnih dodataka za WordPress na tržištu. Uključuje značajke poput skeniranja malwarea i zlonamjernog softvera, web vatrozida i sigurnosnih obavijesti kako biste bili u toku sa svakim potencijalnim problemom. Neprestano skenira vašu web stranicu, a tu funkciju obavlja na daljinu sa svojih poslužitelja. Osim toga, Sucuri sve skenirane podatke zlonamjernih software pohranjuje u svoju bazu tako da uvijek možete doći do podataka o hakerima. Ovaj plugin je besplatan, no ako želite iskoristiti neke konkretnije značajke, potrebno je kupiti licencu.

3. All in One WP Security & Firewall

Kao što mu ime govori, ovaj sveobuhvatni dodatak nudi i sigurnosne i vatrozid značajke za pomoć u zaštiti web stranice. Vrlo je jednostavan za korištenje, a uključuje alate poput provjera jačine lozinke, sigurnosti korisničkog računa i detekcije udara za očuvanje sitea. Jedna od njegovih opcija je CAPTCHA za prijavu, kojom se sprječavaju pokušaji automatske prijave. Većinu podešavanja morat ćete odraditi sami, po čemu se razlikuje od Sucuri plugina. Ovo je vrhunski besplatni dodatak koji podiže sigurnost web stranice na potpuno novu razinu!

4. iThemes Security

S više od milijun aktivnih instalacija, iThemes Security jedan je od najpopularnijih sigurnosnih dodataka. Sadrži alate poput isteka lozinke za korisnike s ograničenim pristupom, skeniranja zlonamjernih softvera, dvofaktorske autentikacije i detekcije promjena datoteka, a to sve pridonosi sigurnosti vaše stranice. Također sadrži opcije za jačanje WordPress stranice i blokiranje zlonamjernog prometa.

5. BackupBuddy

BackupBuddy je izvorni plugin za sigurnosno kopiranje koji se može instalirati na bilo koju WordPress stranicu sa samostalnim hostingom. Iako nije dodatak za zaštitu na isti način kao prethodni, omogućuje lako stvaranje sigurnosnih kopija u oblaku ili na vanjskom poslužitelju web stranice, tako da jednostavno možete vratiti svoju stranicu u slučaju bilo kakvih problema.

5 WordPress dodataka za sigurnost

Zašto nam trebaju ovi zlata vrijedni dodatci?

Sigurnosni dodaci identificiraju i prijavljuju virtualne napade koji bi vas mogli ugroziti te su nužni za održavanje sigurnosti vaše WordPress web stranice. Kombinacijom različitih alata za sigurnost te rješenjima za backup možete zaštititi svoju stranicu od različitih prijetnji i pobrinuti se da ostane sigurna i zaštićena. Također, vrlo je važno na vrijeme ažurirati pluginove jer se tako ispravljaju greške u kodu i funkcionalnosti, ali i rješavaju potencijalni sigurnosni propusti iz prethodnih verzija. Ako još uvijek niste “na ti” s ovim alatima i imate nekoliko upitnika iznad glave – ne brinite. Nama je sigurnost na prvom mjestu, a naš tim stručnjaka pomoći će vam da ojačajte svoju web lokaciju već danas! 🙂