Epepe d.o.o.
Korzo 11, HR51000 Rijeka
info@epepe.hr
Tel: +385 (51) 588 308

Kako povećati produktivnost na poslu

Kako povećati produktivnost, ne samo na poslu, već i u svim ostalim segmentima života uvijek je aktualno pitanje. Bilo da se radi o radnim zadatcima, učenju za ispit, privatnim obavezama ili organizaciji slobodnih aktivnosti, ponekad nam se čini da nam ni 25 sati u danu ne bi bilo dovoljno. 🤷‍♂️

Kako povećati produktivnost uz pomoć jednostavne tehnike

Produktivnost na poslu zasebna je tema i zaslužuje da se danas tipka samo o njoj. Kreativni radni procesi obično podrazumijevaju iskru inspiracije, oštar fokus, dobru pripremu, vještine rješavanja problema… Ima dana kad nam se „poklope sve zvijezde“, no što učiniti kad naša koncentracija nenajavljeno uzme godišnji odmor i ne namjerava se tako skoro vratiti?

Ne brinite, događa se i najboljima. Jedan od njih bio je i talijanski poduzetnik Francesco Cirillo, čija je metoda simpatičnog naziva postala neizostavan dio rutine uspješnih studenata, programera i dizajnera diljem svijeta. Pomodoro® tehnika nastala je u vrijeme njegovih fakultetskih dana, kad mu je kuhinjski timer u obliku rajčice postao vjerni saveznik u održavanju fokusa i povećanju produktivnosti. Cirillo je danas vlasnik konzultantske tvrtke Cirillo Consulting i surađuje s renomiranim svjetskim tvrtkama. Nema nam druge – odmah se bacamo na posao!

Metoda funkcionira tako da odaberemo jedan zadatak s dnevnog popisa, pobrinemo se da udaljimo sve potencijalne distrakcije, postavimo odbrojavanje na 25 minuta – i radimo dok zvono ne najavi kraj intervala. Nakon toga slijedi 5-minutni odmor. Za ovu svrhu sasvim nam je dovoljan brojač na mobitelu, a za one koji žele postati „pomodoro“ profesionalci na raspolaganju je i nekoliko aplikacija. Možda vam se baš svidi Focus To-Do: Pomodoro Timer & To Do List,  Pomodoro Timer ili neka treća. Izbor je na vama!

Kako povećati produktivnost

Nemoj misliti na rajčicu

Rad u vremenskim intervalima učinkovita je strategija koja nam pomaže unijeti strukturu u radni proces i omogućuje da se u potpunosti usredotočimo na samo jedan zadatak. I da, Pomodoro® metoda učinkovit je lijek protiv prokrastinacije i olakšat će vam da ukrotite perfekcionista koji glasno čuči u vama. 😏 Pomoću ove jednostavne tehnike s lakoćom ćete smanjiti broj svjesnih ili nesvjesnih prekida i povećavati zadovoljstvo obavljenim poslom. Ciklus se sastoji od četiri ponavljanja, nakon čega slijedi zaslužena pauza od 15 – 30 minuta. Bez obzira na ove vremenske okvire – pravila nema. Igrajte se i istražujte koja vam minutaža najbolje odgovora.

Produktivnost u velikoj mjeri ovisi o (samo)disciplini. Iako ćete u početku možda krajičkom oka zavirivati prema satu – čisto da se uvjerite (k)ako napredujete, pokušajte se u potpunosti fokusirati na svoj zadatak. Pritom se nemojte iznenaditi ako spontano nastavite raditi dulje, poletite na krilima inspiracije i zaboravite da vrijeme postoji… 😍 No dosta romantike, vratimo se na stvar.

Ja od jutra nisam stala

Osim što je važan za naše zdravlje, odmor je jedan od ključnih faktora za profesionalni uspjeh. Kao što nam je važno da posao odradimo najbolje što možemo, jednako bi se tako trebali posvetiti kvaliteti svojih „predaha“. Mi s tim nemamo problema…

Kako povećati produktivnost

Ako niste te sreće da vam je mogućnost sportske rekreacije nadohvat ruke (hvala, šefe!🥳), dovoljno je da se odmaknete od ekrana, prošećete po uredu ili proćaskate s kolegama… Poanta je da odaberete aktivnost koju volite, nakratko rasteretite misli i prikupite energiju za sljedeći radni zadatak.

Kako povećati produktivnost: Summa summarum

Iako su “to-do” liste i postavljanje prioriteta važan prvi korak za uspješnu plovidbu morem obaveza, važan je i način na koji im pristupamo. Određene tehnike koristit će vam da se upoznate sa svojim navikama i steknete uvid u to koliko vam je vremena potrebno za obavljanje pojedinih zadataka.

Veće obaveze podijelite na manje ciljeve, posvetite im svoje vrijeme, a kasnije uživajte u procesu i dobrim rezultatima. Vrlo je važno podsjetiti se da je produktivnost pojam koji dolazi u raznim oblicima, a svi su jednako vrijedni. Ponekad se mjeri u broju ispisanih kartica teksta ili ispunjenim tablicama, a ponekad u razradi one jedne ideje koja nam se već dugo mota po glavi. Efikasno iskorišteno vrijeme pozitivno djeluje na kvalitetu života, u svakom pogledu. Ako vidite da vam vrijeme ipak „curi“ i da vam je oko nekih stvari potrebna asistencija, kontaktirajte nas da vidimo kako vam možemo pomoći!

P.s. Ciklus je istekao, bacamo se na stolni! 🙃