Epepe d.o.o.
Korzo 11, HR51000 Rijeka
info@epepe.hr
Tel: +385 (51) 588 308

SEO – optimizacija web stranice za tražilice

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimiziranja web stranica kako bi se poboljšala njihova vidljivost u tražilicama poput Googlea, Binga i drugih. To znači da se koriste različiti alati i metode kojima se osigurava pojavljivanje rezultata pretraživanja na visokim pozicijama.

Kako istaknuti vašu stranicu na Googleu

Donosimo nekoliko osnovnih koraka koje bi trebalo poduzeti kako biste optimizirali vašu web stranicu prema SEO principima:

1.) Izbor ključnih riječi: izbor ključnih riječi je važan dio SEO optimizacije jer se na njima temelji cijeli proces. Potrebno je odabrati ključne riječi koje su relevantne za vašu web stranicu i koje će privući željenu publiku.

2.) On-page optimizacija: on-page optimizacija se odnosi na optimizaciju unutarnjih elemenata web stranice poput naslova, meta opisa, alt tagova i drugih. Ove optimizacije su važne za poboljšanje vidljivosti web stranice u rezultatima pretraživanja.

3.) Off-page optimizacija: optimizacija vanjskih elemenata web stranice uključuje povezivanje (backlinkove) iz drugih web stranica koji vode prema vašoj stranici. To je bitno za bolje rezultate pretraživanja jer tražilice favoriziraju stranice s više backlinkova. Off-page optimizacija obuhvaća i druge aktivnosti poput društvenih mreža i content marketinga koji pomažu u boljem pozicioniranju na tražilici kao i povećanju brand awarenessa.

4.) Praćenje i analiza: praćenje rezultata SEO optimizacije i njihova analiza nam daju odgovor na pitanje što dobro funkcionira, a što treba mijenjati. Google Analytics i drugi alate za praćenje rezultata mogu pomoći u ovom koraku.

5.) Sadržaj: kvalitetan i relevantan sadržaj je izuzetno bitan za SEO optimizaciju. Tražilice poput Googlea vole sadržaj koji je relevantan, koristan i prilagođen korisnicima. Stoga je važno da se sadržaj web stranice redovito ažurira i prilagođava potrebama ciljane publike.

6.) Prilagođenost mobilnim uređajima: sve više korisnika surfa internetom putem mobilnih uređaja, a web stranica treba biti prilagođena takvim preglednicima. To znači da se web stranica lako i brzo učitava na mobilnim uređajima te da pregledno pruža sve potrebne informacije.

7.) Brzina: brzina učitavanja web stranice također igra ulogu kod SEO optimizacije.  Google preferira web stranice koje se brzo učitavaju, stoga je važno da se web stranica optimizira kako bi se smanjila njezina veličina i poboljšala brzina prikazivanja.

seo

SEO ili optimizacija web stranice za tražilice ima za cilj povećanje količine i kvalitete prometa na vašoj web stranici

SEO optimizacija donosi željene rezultate

Zaključno, SEO optimizacija je proces koji zahtijeva redovan angažman i konstantno prilagođavanje kako bi se poboljšala vidljivost web stranice u rezultatima pretraživanja. Primjenom navedenih osnovnih koraka te kontinuiranim praćenjem i analizom rezultata, web stranice mogu poboljšati svoju poziciju na Googleu i time privući više posjetitelja.

SEO optimizacija predstavlja vrlo dinamičan proces. Google stalno mijenja pravila i algoritme, pa ono što je jako važno danas može biti manje važno sutra. Stoga je bitno redovno se informirati i pratiti nove trendove, te se prilagođavati novim pravilima i promjenama. Mi u digitalnoj agenciji epepe to dobro znamo, stoga nam se slobodno obratite za savjet.

P.S. I ovaj je tekst SEO optimiziran kako bi što bolje našao svoj digitalni put do Vas! 🙂