Epepe d.o.o.
Korzo 11, HR51000 Rijeka
info@epepe.hr
Tel: +385 (51) 588 308

5 savjeta za optimizaciju slika na webu

Danas, kada je većina poslovanja prešla na online platforme, važno je znati kako optimizirati slike za web i time privući i zadržati pažnju posjetitelje. Slike su neizostavan dio svake web stranice, a vizualna komponenta je važna i često ključna u stvaranju prvog dojma o vašem poslovanju. Međutim, ako su slike velike i sporo se učitavaju, to će rezultirati lošim korisničkim iskustvom, a posjećenost će biti smanjena. Kako bi izbjegli najčešće pogreške, donosimo 5 savjeta za optimiziranje slika za web!

1. Velika slika = veliki problem

Veće slike sporije se učitavaju i zauzimaju više prostora na vašem serveru. Većina korisnika neće čekati duže od nekoliko sekundi da stranica učita. Zbog toga je važno smanjiti veličinu slika i time poboljšati korisničko iskustvo! Preporučuje se da slike budu manje od 1MB, a idealno je da budu manje od 100KB.

2. Koristite komprimiranje

Komprimiranje slika može značajno smanjiti veličinu datoteke slike bez smanjenja kvalitete slike. To će također ubrzati učitavanje vaše stranice i poboljšati korisničko iskustvo. Postoji mnogo besplatnih online alata za komprimiranje slika, a TinyPNG, Shortpixel.com i Kraken.io, sigurno će vam biti od pomoći.

3. Pazite na dimenzije slika

Ako želite koristiti veliku sliku, prilagodite dimenzije slike na veličinu koja će se prikazivati na vašoj web stranici. Nema smisla učitavati veliku sliku ako se prikazuje u maloj veličini na vašoj stranici. Također, pobrinite se da slike budu usklađene s dizajnom web stranice te da se odlično uklapaju u izgled i stil.

4. Odaberite pravi format slike

Format slike koji koristite također može utjecati na veličinu datoteke. Najbolji formati za web su JPEG, PNG i GIF. Dok se JPEG najčešće koristi za fotografije, PNG je bolji za slike s transparentnom pozadinom, a GIF se najbolji odabir za animirane slike.

5. Optimizirajte nazive i alt tekst slika

Nazivi slika i alt tekst su važni za SEO optimizaciju vaše stranice jer se Googlebot softveri i dalje oslanjaju na tekst kako bi razumjeli što slika predstavlja. Alternativni opisni tekst važan je u slučajevima kada preglednik iz nekog razloga ne uspije pravilno učitati slike, a također dodaje i SEO vrijednost vašoj web stranici. Koristite relevantne nazive kako bi tražilicama omogućili da bolje razumiju sadržaj vaše stranice i dobro ih rangiraju u rezultatima pretraživanja. Koristite jednostavan jezik i relevantne ključne riječi, izbjegavajte dijakritičke znakove, a riječi u nazivima odvajajte povlakama.

Savjeti-za-optimizaciju-slika-na-webu

Koje prednosti donosi optimizacija

Optimiziranje slika za web korak je koji nikad ne preskačemo. Osim što omogućuje brže učitavanje web stranice i bolje korisničko iskustvo, optimizacija osigurava bolje rangiranje web mjesta kako u slikovnom, tako i u tekstualnom pretraživanju online korisnika. Ako vaša web stranica još uvijek ima spore slike i velike datoteke, preporučujemo da primijenite ovih 5 savjeta za optimizaciju slika za web i poboljšate performanse vaše stranice.

Smanjenje veličine slika, komprimiranje, prilagodba dimenzija, odabir pravog formata slike i optimiziranje naziva i alt teksta su ključni faktori koji će vam pomoći da vaša stranica bude brža i još bolja. Vaši korisnici sigurno će primijetiti razliku! Ako zapnete, već znate gdje smo. 🙃